Van onze verslaggever Maria Heldens

Zit u ook zo veel binnen? Mist u Kunst en Cultuur ook zo? Doe net als ik en boek een Walk en Talk Kunst en Cultuur Nijmegen met Urban Curator Marieke Helsen!

Tijdens deze lockdown ga ik, Maria Heldens, vandaag naar buiten, genieten van de Kunst en Cultuur in Nijmegen! Ik ga mee op de Walk and Talk Kunst en Cultuur met Stadscurator Marieke Helsen!

Marieke Helsen neemt mij mee door de stad Nijmegen. Ik heb één route gekozen uit het aanbod van drie routes: Valkhofkwartier, De Honig of Het Eiland. Onderweg vertelt ze levendig vele verhalen over de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Tweede Wereldoorlog en over vluchtelingen toen en nu. Over het krakersverleden en kunstwerken van de stad. Bij elke steen een verhaal.

Tijdens het lopen, legt Stadscurator Marieke Helsen uit waarom dit de ideale plek was voor de eerste Romeinse stad in Nederland. Waarom Nijmegen ‘Havana aan de Waal’ heet. Waarom deze stad meteen vooraan stond, toen er Syrische vluchtelingen opgevangen moeten worden. De rol van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden. Waarom deze stad een vrijplaats is voor kunstenaars; hier de voedselbossen verrijzen en fietsers altijd voorrang hebben. De Ooij een speciale plek is, evenals Berg en Dal en waarom de Holdeurn de Holdeurn heten. We kijken nog eens naar de Waterwolf en het masker.

In sommige culturen wordt geschiedenis niet op een tijdlijn uitgebeeld maar op een plek”, vertelt stadscurator Marieke Helsen. “Wanneer je langs een weg loopt, en er ligt een grote steen, kan het verhaal van die steen verteld worden. Sta je één steen verder? Dan hoort daar weer een ander verhaal bij. Orale geschiedenis van die plek. Wanneer je vraagt, welk verhaal eerder of later is, weet niemand het antwoord. Gelukkig weten wij dat wel”.

Urban Curator Marieke Helsen studeerde culturele antropologie en museologie én is eerstegraads docent maatschappijwetenschappen en NT2. Al vanaf de jaren ‘80 onderzoekt Stadscurator Marieke Helsen als antropoloog haar stad. In de jaren ’90 werkte Helsen zes jaar op archeologische opgravingen. Aansluitend werkte ze 10 jaar op de afdeling Archeologie bij Museum Het Valkhof, waar ze nog steeds gastlessen en rondleidingen Kunst en Archeologie geeft. Daarnaast doceerde ze 18 jaar maatschappijleer en maatschappijwetenschappen.

Zonder Lockdown maakt ze tentoonstellingen en werkt ze met groepen, van kleuters tot internationale masterstudenten. Ze geeft les, workshops, lezingen, rondleidingen Kunst en Archeologie en doet wetenschappelijk onderzoek. De Romeinse tijd, de Middeleeuwen, archeologische sites en de geschiedenis van Nijmegen, kent ze als geen ander, “essentieel om de huidige samenleving goed te kunnen begrijpen”, volgens haar. Nu, tijdens de lockdown, werkt ze met livestreams vanuit Museum Het Valkhof én biedt de Walk and Talk Kunst en Cultuur Nijmegen aan.

Het is echte Walk en Talk, want we gaan de dialoog aan. Ik word helemaal uit mijn thuiswerken losgeschud. Ik wandel met frisse wind in mijn haren buiten en krijg mijn broodnodige portie Kunst en Cultuur met persoonlijke aandacht tijdens deze Walk and Talk.

Tijdens de lockdown mag je maar met twee personen lopen. Ik kies een privé-rondleiding krijgen die op al mijn persoonlijke interesses inspeelt, zoals ik. Ik kan elke vraag stellen die in mij opkomt. Daarbij nodigt de Urban Curator mij steeds uit om de dialoog aan te gaan en actief mee te denken. Dát voelt als een cadeautje.

Jij kunt er ook voor kiezen om met jouw huishouding te lopen. Dan krijg je een hoofdtelefoon met een privé-verbinding en kun je samen lopen.

Walk and Talk Kunst Cultuur Nijmegen met Urban Curator Marieke Helsen
Urban Curator Marieke Helsen neemt je mee door Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Ze vertelt levendig vele verhalen over de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de tweede Wereldoorlog en over vluchtelingen toen en nu over het krakersverleden en kunstwerken van de stad. Een uur was voor mij veel te kort! Een uurtje bijboeken kan. Ik heb ervan genoten!  
Mocht jij ook een Wakker-schud-wandeling in de ochtend, een lunchwandeling of een dag-afsluitende-wandeling willen, kun je deze boeken voor de duur van minimaal 1 uur tot maximaal 2 uur. Boeken kan via telefoonnummer 0636436946. Kost €52,50,- per uur (inclusief btw)

In verband met de corona-maatregelen geldt dat er met maximaal 2 personen of 1 huishouding gelopen mag worden. Er mag dus één volwassene tegelijk meelopen.

Wil je met jouw huishouding lopen, dan kan dat. of iedereen uit hetzelfde huishouding krijgt een eigen hoofdtelefoon voor de meerprijs van €4 per persoon.